PERSONAL TRAINERKİŞİSEL ANTRENÖR

makalelerim

Spor ve Osteoporoz İlişkisi

Komşunuzun telaşla arabasını sürdüğünü görürsünüz. Öğrenirsiniz ki; hastaneye gitmektedir.

Nedenini sorduğunuzda; “Şuracıkta annesi düşmüştü” derler. “Sert düşmemişti ama…” cümlesinin sonu ise, hastane dönüşü öğrenilir. Meğer kadıncağızın kemiği kırılmıştır.

Hepimiz uzun yaşamak isteriz. Sadece uzun olması yetmez, sağlıklı da yaşamak isteriz. Fakat ömrümüz ne kadar uzamışsa, karşımıza çıkan sı-kıntıların, hastalıkların sayısı da o nispette artar.

Kemik erimesi de işte bunlardan biridir.

* Osteoporoz, yani kemiklerin erimesi en sık görülen kemik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Kemiklerimizin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulmasıyla, daha zayıf ve kırılgan hale geliyorlar. İşte bu durumda ortaya çıkan ve bütün iskeletimizi etkileyen bir hastalık olan osteoporoz, yaşlı nüfusun artmasıyla en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi.

Öyle ki, 50’nin üzerinde olan her 3 kadın ve her 5 erkekten de 1’inin, hayatının bir döneminde kırık yaşayacağını gösteriyor. Şunu her zaman tekrar etmekte fayda var: Elbette en iyi tedavi, hasar meydana gelmeden önce, korunmadır.

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Osteoporoz; kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasına bağlı olarak, kırılgan zayıf ve delikli bir yapıya bürünmesi demektir. Bayanlar doğuştan daha zayıf bir kemik yapısına sahiptir. Ayrıca doğumlarda, vücutlarında bulunan birçok mineral ve vitamin bebeğe geçtiğinden, doğum sonrasında kemiklerin zayıflamaya başlaması beklenen bir durumdur. Bunun yanında, menopoza giren bayanların üçte birinde kemik erimesi görülmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak da östrojenin azalması gösterilmektedir. Erkeklerde ise, testosteron seviyesinin azalması kemik erimesinin artmasına neden olan en önemli faktörlerden biri olarak bilinmektedir. Bununla beraber hem erkek hem de kadınlarda; kalsiyum fakiri besinler tüketmek, sigara kullanmak, genetik faktörler, spor yapmamak, aşırı alkol tüketme, hareketsizlik, vücudu kullanmama, şeker hastalığı, uzun süre ilaç kullanımı ve tiroit bezlerinin aşırı çalışması da kemik erimesinin hızlanmasındaki sebeplerdendir.

EN ÇOK HANGİ ORGANLARI ETKİLİYOR?

Osteoporoz, tabii olarak en fazla, vücudun yükünü taşı- yan omurları etkiliyor. Bütün osteoporoz olgularının yüzde 47’si omurlarda, yüzde 20’si kalçada, yüzde 13’ü bileklerde ve yüzde 20’si diğer kemiklerde görülüyor. İlerleyen yaşlarda, omurlardaki çökme ve kırıklarına bağlı olarak boyda kısalma oluşabiliyor. Kalça başta olmak üzere, diğer kemiklerde de, hafif düşmeler sonucunda veya kendiliğinden, ölümcül bile olabilen kırıklar oluşuyor. Çünkü sözü geçen tabloda kemiğin darbelere direnci azalmış, çok basit darbeler bile ciddi tehditler haline gelmiştir. Bu durum 40-45’lerde başlayıp, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Osteoporozu böyle ciddi yapan, kırıkla olan bağlantı- sıdır. Kemik erimesine bağlı kırıklar genellikle omurga, kalça, el bileği ve omuz bölgelerinde olmaktadır.

KEMİK ERİMESİ VE SPOR İLİŞKİSİ

Spor yapmak aslında kemik erimesi problemini çözmez, tedavi de etmez. Veya kemiklerimizi kuvvetlendirmez. Fakat yapılan sporla bağlantılı olarak kaslarınız, bağlarınız ve tendonlarınız kuvvetlenerek, kemiklerinize ve eklemlerinize binen yükün azalmasını sağlar. Yani vücudumuz kendine ağır gelmez ve yaşınız ilerlese bile öne doğru bükülmeye başlamaz. Direnç egzersizleri, ağırlık kaldırma, itme, çekme vb. kaslarınızın kuvvetlenmesini; kardiyobasküler egzersizlerle de kilo vermeyi, hafiflemeyi kolaylaştırabilir, daha dayanıklı bir yapıya girmeyi ve vücuda binen yükün azalmasını sağlayabiliriz. Bu sayede yükün çoğunluğunu kaslar üstleneceği için, kemikleriniz daha az yıpranır. Buna bağlı olarak beslenmemize dikkat etmemiz çok önemlidir. Çünkü kaslarımı- zın kuvvetlenmesi için dü- zenli karbonhidrat ve protein tüketilmesi gereklidir. Aksi takdirde kaslar beslenemez, zayıflamaya başlar ve kemiklere daha fazla yük binmesine neden olur.

KEMİK ERİMESİ DURUMUNDA EGZERSİZ VE SPOR YAPILMASI NE TÜR FAYDALAR SAĞLAR?

  • Kemikleri güçlendirir, kemik kütlesini arttırır.
  • Kemik kaybını azaltır.
  • Kas kütlesinin artması- nı ve kasların güçlenmesini sağlar, bu sayede düşmeleri engeller.
  • Egzersiz ve spor yapmak kişinin denge yeteneğini geliştirir. Bu sayede düşmelere bağlı kırıklar önlenmiş olur.
  • Eklemlerin etrafındaki kasların güçlenmesini sağlar, bu sayede vücudun duruşu ve hareketleri daha düzgün olur, eklemler korunur.
  • Kemik ve eklemlerdeki ağrıların azalmasını sağlar.
  • Hastanın psikolojik olarak kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar.
  • Fazla kilo almayı, şiş-manlığı önler bu sayede eklemlere ve bacaklara binen yük azalır. Ayrıca obeziteye bağlı kalp damar hastalıkları gibi riskler de azalmış olur.
  • Vücudun esnekliğini arttırır.

Parola ise bellidir:

DAHA MUTLU BİR GELECEK İÇİN, BUGÜN SPORA BAŞLA!





#personaltrainer #personaltraining #kişiselantrenör #özelsporhocası #sporhocası #fitnesshocası #fitnesstrainer #birebirders #birebireğitim #birebirspor #beslenmedanışmanı #beslenmedanışmanlığı #spormotivasyon #yaşamkoçu #hayatkoçu

2016-02-03