PERSONAL TRAINERKİŞİSEL ANTRENÖR

makalelerim

Neden Daha Fazlasını Yapmak Daha Fazlasını Getirmez ?

Acele işe şeytan karışır:Ağırlık çalışmalarına başlayan genç sporcuların düştüğü önemli bir hata gelişme arzusunun verdiği heyecanla aşırıya kaçmak, programın ötesinde çalışmaya başlamak ve en kötüsü doping kullanımına yönelmektir.

Ağırlık çalışması olumlu etkilerini çok kısa bir süre içerisinde göstermeye başlayabilir, yani diğer sporlara nispeten meyveler kısa sürede toplanmaya başlanır.
Basketbol, karate, futbol gibi çok çok sporda kişinin alışılmışın ötesine geçmesi seneler alabilir ama orta yetenekte bir genç 6 aylık ağırlık çalışması sonucunda sınıfındaki en yapılı kişi haline gelebilir, kısa sürede bilek güreşinde sınıfın en iyisi olabilir.
Bu başarı gencin heyecana kapılmasına ve daha fazlasını istemesine yol açabilir, aslında daha fazlasını istemek doğaldır, çok iyi bir şeydir, bu sporun kanına girdiğinin, gençte yer ettiğinin işaretidir ama fazlasına ulaşmak için gereğinden fazlasını yapmak kişiyi ileri götürmek yerine şaşırtıcı bir şekilde geriletir.
Bu enteresan bir şeydir, daha fazla çalışmak daha büyük bir gelişim getirir diye düşündürür basit mantık.
1 koyup 3 aldıysam neden 2 koyup 6 almayayım?
Güzel bir sorudur, cevabı ise fizyolojide ve vücut kimyasında saklıdır.
Vücut geliştirmenin bilimsel boyutuna bakıldığında cevap kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Vücut nasıl gelişir? Ağırlık çalışması kasları nasıl büyütür?
Öncelikle vücut, salonda değil evde ve en çokta uyurken gelişir.

Bu çok önemli bir husustur; zira diğer sporlarda bunun tam tersi geçerlidir,kişi basketbolda antrenman yaptığı ölçüde atışlarını geliştirebilir ya da hız kazanır ama vücut geliştirmede bir noktadan sonrası “çok fazlasıdır”.

 

 

Neden daha fazlasını yapmak daha fazlasını getirmez?

Ağırlık çalışması esnasında adale lifleri ve hücreleri yıkıma uğrarlar yani zarar görürler; özellikle ağır kilolarla yapılan idmanlarda bu zarar bir hayli fazladır ancak vücudun mucizevi kendini yenileme mekanizması ağırlık çalışması son bulduğunda devreye girer ve tamir süreci başlar.

Tamir sürecinde önce kaslarda biriken laktik asit kan yoluyla kaslardan uzaklaştırılır ve böbreklere taşınır ve burada temizlenir.

Daha sonrasında ise yıkıma uğrayan adale hücrelerine besin ve oksijen transferi başlar. Bu bir anda olan bir şey değildir, kas hücrelerinin kendilerini yenilemeleri 48 ila 72 saat alır. Bu dönemde iyi beslenmek çok önemlidir, bu inşaat için malzeme sağlamaya benzer,büyük bir bina inşa etmek için fazladan malzemeye ihtiyaç duyulur ve insan organizmasının malzemesi yemek sofrasında alınan besinlerdir.

Şimdi önemli bir noktaya geldik, vücut sadece yıkıma uğrayan dokuları ve hücreleri yenilemekle kalmaz, kendini savunma içgüdüsü ile onların hacmini arttırır. Yani gelişim çok içerler de, hücre bazında gerçekleşir.

Saldırıya uğrayan bir kale duvarının tamirinin ardından güçlendirilmesi, yeni-ekstra bir duvar örülmesi gibi vücutta buna benzer bir adaptasyona gerçekleştirir.
İşte burada aşırı çalışma ve yetersiz beslenme olgusu devreye girmektedir.

İnşa edecek yeterli yapı taşı olmadığında gelişim gerçekleşmez ve hatta gerileme olur. Kale örneğin den yola çıkarak, yeterli taş olmadığında kale duvarındaki gedik onarılamaz ya da amaçlanan ekstra duvar örülemez.

Aşırı çalışma ise kaleye çok büyük bir güçle, kendini yenileme kapasitesinin üzerinde saldırı gerçekleştirildiğinde meydana gelir. Gereğinden fazla antrenman vücudun kendini yenileme kapasitesini aşar ve yorgunluğa, bitkinliğe sebebiyet verir, yani daha fazlası kişinin asıl amacından uzak düşmesine neden olur.

Ağırlık çalışmasında “doz” çok önemlidir, aşırı yemek yemekte yetersiz beslenme kadar kötüdür.
Yetersiz kilolarla, korkarak çalışmakta aşırı kilolarla gereğinden fazla çalışmak kadar kötüdür.





#personaltrainer #personaltraining #kişiselantrenör #özelsporhocası #sporhocası #fitnesshocası #fitnesstrainer #birebirders #birebireğitim #birebirspor #beslenmedanışmanı #beslenmedanışmanlığı #spormotivasyon #yaşamkoçu #hayatkoçu

2015-12-15